SsD

architecture + urbanism

 


 

       

Cloud Lights Up

SsD’s public art sculpture ‘Cloud’ has opened in the Heyri Art Valley in Korea. The permanent installation is a light and sound sculpture that responds to the movement of people as well as the dynamic changing weather patterns. In this video, Harvard GSD students from our ‘Light Monumentality’ studio test out the interactive electronics for the first time. […]

Share Button

Cloud

Heyri, Korea | 2012
[ Featured in Domus and the CreatorsProject ]

‘Cloud’ is an interactive light and sound sculpture that takes what is usually secretive one-way surveillance data and turns it into public art. By tracking to the movement of passerbys as well as to the dynamically changing weather patterns of the Heyri Art Valley, three ethereal canopies come alive when people approach. Patterns of changing light and sound invite one to discover new paths under and between them, inspiring impromptu gatherings or even improvised performances. A ambient whispering invites the public to participate in what is now a public ‘secret.’ When not responding to people, ‘Cloud’ enhances the dynamic experience of the weather: detecting temperature, wind, rain, and humidity, the sculpture takes each of these conditions and creates a new link between human and atmosphere through light and sound.
 


 

 

Movement Sensing: As pedestrians walk to and from the waterfront their movement is dynamically sensed. Light and sound interacts differently with either individuals or groups.

 

Weather sensing: The dynamically changing weather patterns of the Heyri Art Valley are made more present through light and sound making new links between people and the environement.

 

 

The clouds reconnect and redefine a previously lost path between street and waterfront.

 

A reductive set of components are refined: diagonal columns provide cross bracing, channels house and hide electronics, acrylic rods amplify the l.e.d. lighting.

 


 

 


PROJECT CREDITS:

architect
Jinhee Park  AIA + John Hong  AIA, LEED AP (principals in charge), Donguk Lee, Frederick Peter Ortner, Taesoo Kim

interactive design
Jinhee Park AIA + John Hong AIA, LEED AP

sound design
jh0st (sound), wili vorticite (infrapoetix)

structural engineer
Park Byung-Soon

interactive engineer / fabricator
Ecofeel

 


RELATED WORKS:

white block gallery mass college of art white stadium  
infinite box white block mass art white stadium  

dot_grey

print post print post

Share Button

Cloud goes up

The structure for SsD's 'Cloud' has been installed at the Heyri Art Valley.  'Cloud' is an interactive light/sound sculpture that will react to people's movement as well as dynamic weather patterns.  Like an actual cloud, it reveals atmospheric qualities that are usually invisible to the eye.  Although the skeletal structure seems relatively straigtforward, all the electronics must fit inside its narrow members: design tolerances were taken on with a high level of precision matched with much pre-planning.  Lighting and sound arrays will be installed next…

Share Button

Clover Food Trucks are on the roll

In the last year, we’ve been working with Clover on their food trucks and their new restaurant in Harvard Square.  Boston area residents may have already visited one of the two Clover Food Lab Trucks that are on the roll, one in Kendall Square and the other in Dewey Square near South Station.  For those of you that don’t know Clover, they are an amazing innovation in (dare we say it) ‘fast food.’  But don’t let the connotations fool you:  First of all, the owner, Ayr, is very modest about the little revolution he is starting.  In working through the design with him, we decided early on that there will be nothing in the architecture or marketing materials that screams that Clover is vegeterian, locally sourced, and organic whenever it can be.  What matters here is not making these distinctions (which are too quickly becoming marketing buzzwords), but instead to simply serve up delicious, healthy (and fast) food. 

Starting by recycling decommissioned cargo trucks, the Clover Trucks have been designed to be efficient, low-energy, passively cooled, and abstractly minimal – like a white-board on wheels ready to be written on.  Despite their simple appearance, they are a small small feat of engineering that spans very compact kitchen and storage design to the integration of an i-phone driven POS system spearheaded by Ayr with his affinity for cutting-edge and user-friendly technology. As we refine the design for future trucks, they will be converted to bio-diesel and include solar hot water and photovoltaic panels.  And as we zoom out and think about the larger picture, we hope to not only contribute to the design of the spaces, but also to the rethinking of the larger environmental predicament of our food systems:  how it is distributed, prepared, and consumed.

Share Button