Oasis Place

Oasis Place

 

 

 

 

Oasis Place | Kuala Lumpur, Malaysia | 2016
[2017 Architizer A+Awards finalist]

 

Aerial 01

The extreme climate in Kuala Lumpur, Malaysia has an important social impact: people tend to live in enclosed and conditioned spaces which reduce the use of public spaces and decrease social interaction. Through the utilization of the site’s inherent natural qualities and the given programs, the project with 1,700 units promotes modern sustainable living tuned to today’s environmental and social demands.

 

 

tapioca diagram

Like a tapioca pearl, ‘gel’ of semi-public space surrounds each private module to create shared areas that expand perceptual boundaries. Basic units are arranged in a regularized structural bay.‘Tapioca spaces’ are introduced between the units, generating porosity in the building.
Two basic 400sf modules in a regularized structural bay are shifted and combined horizontally and vertically to create 20+ distinct units. The modularity allows for flexible accommodation of the large populations enabling adaptability to rapid changes of market and use.

 

 

Curved Section Axo

Instead of hard imposing wall, 3 regularized curved sections engineered within conventional structural limitation create an undulating façade with porous voids funneling cool winds throughout the building.
The undulations providing corner views and self-shade reducing the solar radiation by 40% over the course of the day on the solstices (analyzed by Transsolar) eliminating needs for additional shading.
Ventilation voids are strategically positioned corresponding to the prevailing winds for the project to be naturally ventilated for 65% of the year. 

 

 

Infinite Trail

The infinite trail is a never ending animated path that goes between the bottom and the top of the building, promoting a healthy lifestyle and social interaction among its users. These expandable spaces can be combined to host larger groups, leading to diverse scales, relationships and combinations. 

West Elevation

The building mass undulates towards the ground signaling the beginning of the infinite trail and entry to the scheme.

 

 

GW_Section_000

At ground level, the landscaping strategy conceals cars, freeing the entire site to pedestrian use and subtly elevating the ground to allow units to have views out of the site. By using a curved building profile, corner views are maximized, providing panoramic views both out and in of the courtyard spaces. 

Interior Courtyard-small

The curved lines vertically extend to the rooftop and the ground as eco screens seamlessly connecting the infinite trail to the terrain, making the landscape a full-fledged part of the building. 
The courtyards contain a mixture of hard and soft landscaping manipulated to give the community a variety of zones to inhabit and enjoy.
PROJECT CREDITS:
architect
Jinhee Park AIA
Lawrence Chan, urban planning director, Aida Zouaoui, project manager, Edward Palka, Julia Molloy, Bella Mang, team member
environmental engineer
Shrikar Bhave, AIA, LEED AP, CPHD
landscape architect
Mark Klopfer, kmdg
RELATED WORKS:
songpa micro-housing
hbny
soft lofts
braver house